Emlak Vergisi Muafiyetinden Kimler Faydalanabilir

1- 2015 yılında emekli oldum. Tek konutum var. Emlak vergi muafiyetim ne zaman başlar?

2015 yılında emekli olduğunuza göre emlak vergi muafiyetiniz 2016 yılında başlayacaktır. İlgili belediye  gidip “Tek meskeni olan emekliler ve bunların dul ve yetimler için form” doldurmanız gerekiyor.

2- Emekliyim 200 metrekarenin altında bir evim var. Emekli maaşından başka bir gelirim yok. Bir de ara sıra kullandığım bir yazlığım var. Emlak vergisi ödemem gerekiyor mu?

Arada sırada kullandığınız ikinci bir eve (yazlığa) sahip olduğunuz için her iki eve de emlak vergisi ödemeniz gerekiyor.

3- Emekliyim küçük bir yazlığım var. Başka bir evim bulunmuyor. 3- Kendim şehirde ikamet ediyorum yaz aylarında yazlığa gidiyorum. Sahip olduğum 100 metrekare yazlık için emlak vergisi ödemem gerekiyormu? 

Ara sıra kullanılan yazlık evler emlak vergi muafiyeti kapsamında değerlendirilmez. Emeklilik ve diğer şartları taşısanız bile yazlık eviniz için emlak vergisi ödemeniz gerekiyor. Ancak ikametgahınızı yazlığa alırsanız burada sürekli ikamet etmenizden dolayı emlak vergi muafiyetine sahip olabilirsiniz. 

 

4- Almanya’da emekli oldum ve Türkiye’de 200 metrekarenin altında bir dairem var. Başka gelirim bulunmuyor. Emlak vergisi ödemem gerekiyormu?

Emlak vergi muafiyetinden faydalanmak için Türkiye’de kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından birinden  SSK, Bağkur, Emekli Sandığından  emekli olmanız gerekiyor. Yurt dışında emekli olanlar muafiyetten faydalanamazlar.


5- Ev hanımıyım brüt 200 metrekareyi geçmeyen bir evim var. Başka gelirim bulunmuyor. Eşimle beraber burada oturuyoruz. Eşime ait başka bir evimiz daha bulunuyor. Bu durumda sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabilirmiyim?

Ev hanımları sahip oldukları tek konut brüt 200 metrekareyi geçmiyor ise eşlerinin sahip oldukları evleri olsa dahi gelirleri olmadığı sürece emlak vergi muafiyetinden faydalanabilirler

 

6- Emekliyim ve emlak vergi muafiyetine sahip olduğumu yeni öğrendim. Senelerdir belediyeye bilmeden ödediğim vergileri iade alabilirmiyim?

Bilmeden ödediğiniz emlak vergilerini geriye dönük 5 yıl için iade talebinde bulunabilirsiniz.11/04/2011 tarih ve 006.01-258 sayılı Maliye Bakanlığı’nın Özelgesi’nde belirtildiği üzere; indirimli bina vergisinden yararlanabilmek için  geçmişte fazladan ödenen bina vergisi geri alınabilir. Bunun için belediyeye düzeltme yoluyla yersiz ödediğiniz vergilerin iadesini talep etmeniz gerekiyor.  

 

7- Emekli olduktan sonra ücretli olarak çalışmaya devam ettim. Sahip olduğum tek ev için emlak vergisi ödemek zorundamıyım?

Emekli olduktan sonra ücretli ya da kendi adına bağımsız çalışanlar emlak vergi muafiyetinden faydalamazlar.

 

8- Biri 45 metrekare diğeri 80 metrekare hisseli 2 evim var. Emekliyim başka gelirim yok. Emlak vergi muafiyetinden faydalanabilirmiyim?

Muafiyetten faydalanmak için tek konut şartı bulunuyor. Hisseli ve büyüklüklerinin toplamı 200 metrekareyi geçmiyor olsa dahi muafiyetten faydalanamazsınız.

 

9- Uzun zamandır çalışmıyorum işsizim. Ancak faiz gelirim bulunuyor. Tek konuta sahibim ve içinde oturuyorum. Emlak vergisi ödemem gerekiyormu?

İşsizler, ev hanımları ve emeklilerin 2015 yılı için 27 bin lira’yı aşan menkul sermaye iradı ( mevduat faizi, repo, döviz tevdiat hesabı faizi, fon payı geliri gibi) gelirleri var ise emlak vergi muafiyetinden yararlanamazlar. Bu rakam her yıl değişir. Bu rakamın altında kalırsanız sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanırsınız.

 

10- Emlak vergi muafiyetinden yararlanmak için nereye başvurmak ve ne yapmak gerekiyor?

Tek konuta sahip olan ve tüm şartları taşıyanlar sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanmak için ilgili belediyeye durumlarına uygun bildirim formu vermeleri gerekiyor. Bu formlar belediyelerde ücretsiz olarak temin edilebiliyor. Bir kere form vermek yeterlidir. Her yıl vermeye gerek yok. Beyan etmek yeterli olduğundan her hangi bir evrak vermeye gerek yoktur. Sadece Engelli vatandaşlar doldurdukları form ile birlikte engelli kartları ya da tam teşekküllü hastaneden aldıkları sağlık kurulu raporunu vermeleri gerekiyor.

 

11- Emekliyim ve 150 metrekare büyüklüğünde tek bir konutum bulunuyor. Başka gelirim yok. Bir de arsa sahibiyim. Arsa sahibi olmam emlak vergi muafiyetine engel olurmu? 

Arsa sahibi olmanız emlak vergi muafiyetinden yaralanmanıza engel değil. Tüm şartları taşımanız durumunda sıfır oranlı emlak vergisnden faydalanabilirsiniz.

 

12- Kimler sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanır?

Geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından (SGK,Bağkur, Emekli Sandığı) emekli olup başka geliri olmayan emekliler ile bunların dul ve yetimleri, hiç bir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler, Gaziler,Engelliler ve Şehitlerin dul ve yetimleri sahip oldukları brüt 200 metrekarenin altında büyüklüğe sahip tek konutları (intifa hakkına sahip olanlar dahil) için emlak vergisi ödemezler. 

 

13- Eşim ve ben emekliyiz. Benim sahip olduğum evi kiraya verdik tapusu eşimin üzerine olan evde yaşıyoruz. Emekli maaşımızdan başka gelirimiz bulunmuyor. Her ikimizde emlak vergi muafiyetinden yararlanabilirmiyiz?

Emekli, işsiz, ev hanımı yada engelliler sahip oldukları tek konutu kiraya verip kendileri de kirada otururlar ise yine emlak vergisi ödemezler.
Ancak emekli olan eş sahip olduğu konutu kiraya verip yine emekli olan ve konutu bulunan eşinin evinde yaşıyor ise emlak vergisi ödemek zorundadır. Bu durum kızının, oğlunun yada bir akrabasının evinde kaldığı zamanda aynı şekilde uygulanır.

 

14- Tapusu üzerime olan tek konutu işyeri olarak kiraya verdim. Emekliyim emekli maaşımdan başka gelirim bulunmuyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden faydalabilirmiyim?

Tüm şartları taşısanız bile sahibi olduğunuz tek konutu işyeri olarak kiraya verdiğiniz için emlak vergi muafiyetinden yararlanamazsınız.


Sosyal Medya'da Paylaş


Son Eklenenler

2021 Mart ayı kira zam oranı 03.03.2021

Kira artışını bugünden geçerli Mart ayı sonuna kadar mesken ve iş yerlerinde uyg...

5 soruda değerli konut vergisi 20.01.2021

İlk defa bu yıl ödenecek DKV hakkında en çok merak edilen 5 konuyu da sırasıyla ...

Kamu Bankalarından Tarihin en büyük kredi Paketi! 01.06.2020

Kamu bankaları, yeni bir kredi paketi açıkladı. Açıklanan yeni pakete göre, sıfı...

2019 Aralık kira zam oranı 03.12.2019

Aralık 2019 kira artış oranı açıklandı. Enflasyon kasımda yüzde 0,38 artarken, y...

2019 Kasım Kira artıs Oranı 05.11.2019

Kasım 2019 kira artış oranı açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %2,00...

hazır emlak sitesi