5 soruda değerli konut vergisi 20.01.2021

İlk defa bu yıl ödenecek DKV hakkında en çok merak edilen 5 konuyu da sırasıyla açıklayalım

1. Verginin mükellefi kim?

Emlak vergisi değeri 5 milyon 227 bin lirayı geçen birden fazla konutu olanlardan vergi isteniyor. Değerli konut vergisini; konutların sahipleri, varsa intifa (kullanım) hakkı sahipleri ödeyecek. Konutların emlak vergi değerleri konutun bulunduğu yerdeki belediyeden öğrenilebilir. Konuta paylı mülkiyet hâlinde sahip olanlar, hisseleri oranında mükellef kabul ediliyor. Elbirliği mülkiyette sahipleri vergiden müteselsilen (zincirleme olarak) sorumlu oluyorlar.

2. Kimler vergi ödemeyecek?

Emlak vergisi değeri 2021 yılı için; 5 milyon 227 bin lirayı geçen birden fazla konutu olanlardan vergi isteniyor. Tek konutu olanların; konutlarının değeri 5 milyon 227 bin lirayı geçse de vergi istenmiyor. Birden fazla konutu olanlar -en düşük değerdeki- tek konutu için de vergi ödemeyecek.

Tek meskene hisse ile sahip olanlardan da, bu hisse için vergi istenmeyecek. Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen konutlar için de (arsa karşılığı inşaat işlerinde sözleşme gereği taahhüt işini üstlenen müteahhide kalan mesken nitelikli taşınmazlar dahil) vergi istenmiyor.

3. Verginin matrahı nasıl hesaplanacak?

Verginin matrahı, emlak vergi değeri olacak. Paylı mülkiyette ve elbirliği mülkiyette, matrahın hesabında konutun toplam değeri esas alınacak. Konutların değerinin, her yıl yeniden (değerleme oranının yarısı oranında) değerleneceği öngörülüyor.

5 soruda değerli konut vergisi
 

5. Beyan ve ödeme zamanı

Mevcut düzenlemeye göre ilk beyannamenin 20 Şubat’a kadar vergi dairesine verilmesi gerekiyor. Ödeme için iki taksit öngörülüyor. Beyannamenin verileceği şubat ayında ve ağustos ayında iki eşit taksitte.

Beyanname vermek zorunda olan mülk sahipleri, beyannamelerini elektronik ortamda kendileri gönderebilecekleri gibi mali müşavirle sözleşme imzalayarak, meslek mensupları aracılığıyla da gönderilmesini sağlanabilir. Beyannamenin elektronik ortamda verilmesi durumunda, beyannameye eklenecek bina vergi değerini gösteren belge, beyannamenin verildiği tarihi takip eden 15 gün içinde vergi dairesine elden teslim edilmesi veya posta yoluyla ilgili vergi dairesine gönderilmesi gerekiyor.


Sosyal Medya'da Paylaş


Son Eklenenler

2021 Mart ayı kira zam oranı 03.03.2021

Kira artışını bugünden geçerli Mart ayı sonuna kadar mesken ve iş yerlerinde uyg...

5 soruda değerli konut vergisi 20.01.2021

İlk defa bu yıl ödenecek DKV hakkında en çok merak edilen 5 konuyu da sırasıyla ...

Kamu Bankalarından Tarihin en büyük kredi Paketi! 01.06.2020

Kamu bankaları, yeni bir kredi paketi açıkladı. Açıklanan yeni pakete göre, sıfı...

2019 Aralık kira zam oranı 03.12.2019

Aralık 2019 kira artış oranı açıklandı. Enflasyon kasımda yüzde 0,38 artarken, y...

2019 Kasım Kira artıs Oranı 05.11.2019

Kasım 2019 kira artış oranı açıklandı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık %2,00...

hazır emlak sitesi